Dags för takläggning?

Takläggare

En återkommande stund för alla villaägare, såväl nya som gamla. Vare sig det gäller tegel- eller betongplattor eller ett modernare plåttak är det alltid säkrast att anlita professionell hjälp, speciellt för höjdrädda!

När ska en omläggning ske?

Hur ofta tak behöver bytas beror oftast på vilka sorters takplattor som använts och även husets geografiska läge men inom 15-40 år är att förvänta. För att förhindra fuktskador och annat som kan skada ditt hus eller villa är det bäst att undersöka ditt tak regelbundet. Mossa och spruckna plattor kan vara något att hålla utkik efter då detta kan innebära fukt under plattorna vilket definitivt ska undvikas. Om taket redan har börjat läcka in är det hög tid att kontakta en professionell takläggare då taket måste läggas om direkt för att skadan ska repareras.

Olika typer av takplattor

Om mossa, alger och fukt trivs på ditt tak kan det även då vara dags att kontakta din takläggare och ändra din typ av platta. Genom att göra detta kan du hitta en platta som passar bättre för din typ av hus och klimat i området. Även detta är något som din takläggare kan hjälpa dig med! Det finns idag många varianter av den äldre tegelpannan, bland annat slittåliga betongplattor som är bra för stabila tak, eller fibercementplattor för de villaägare som vill ha ett tak som väger mindre och är enklare för en takläggare att lägga.

Plåttaks fördelar och nackdelar

Ytterligare ett alternativ är plåttak som inte nödvändigtvis måste se modernt ut. För villaägaren som vill ha ett traditionellt utseende på sitt hus och tak finns även plåttak som liknar de mer gammeldags av tegel. Plåttak innebär ett tak med mindre underhåll och mycket mindre risk för fuktskador än om traditionella tegelpannor använts. Dock är plåttak vindkänsliga och för att försäkra att de sitter fast ordentligt är det bäst att anlita en professionell takläggare då detta kan vara ett knepigt att få rätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *