Har du testat en tech-detox?

kiropraktor uppsala

Att göra en tech-detox har blivit lite av en fluga. Precis som namnet antyder så handlar det om att vara teknikfri under ett antal dagar, eller till och med veckor. Och ja, om du är en genomsnittlig teknikanvändare kommer du troligtvis få lite abstinensbesvär.

Hur lång period som brukar väljas varierar, de flesta av oss har kan inte logga ut från det teknologiska sammanhanget speciellt länge av praktiska skäl. Men de positiva effekterna av att ta en time out från teknik – framför allt skärmar med blåljus, såsom datorer, tv-apparater och smartphones – har dokumenterats vetenskapligt. Resultaten var både fascinerande och lite skrämmande.

Bara efter några få teknikfria dagar blev försökspersonerna mer sociala, och började interagera mer med andra människor. Ett annat resultat var att deras hållning började förbättras synligt på samma korta tid. Användandet av mobiltelefoner och datorer gör ofta att kroppen hamnar i ett ganska artificiellt och onaturligt rörelsemönster.

Betyder detta att vi ska sluta använda dessa innovationer? Givetvis inte, men det kan vara viktigt att tänka på hur överväldigade vi på många sätt blir av att använda den här sortens teknik, både mentalt och fysiskt. En sådan här detox kan göra att man återvänder till den högteknologiska samtiden med en annan balans, och kan göra lite mer medvetna val.

Ett kiropraktorbesök då och då kan också rekommenderas för att motverka de fysiska effekterna av vårt dagliga teknikanvändande. En kiropraktor med mottagning i Uppsala är Matton Jernberg. Du kan hitta mer information om dem på deras hemsida www.mattonjernberg.se.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *