Förbättra företagets likviditet

Förbättra företagets likviditet

Ett företags likviditet är dess förmåga att betala räkningar och utgifter, till skillnad från dess resultat, som visar skillnaden mellan intäkter och kostnader. Likviditeten är en viktig aspekt, för även om du har pengar “på väg in”, via fakturor så är det viktigt att ha pengar tillgängligt i företaget när till exempel moms och löner ska betalas.

Det finns dock sätt att förbättra ett företags likviditet om du skulle ha ett lite ojämnt inflöde av pengar. Ett vanligt råd är att helt enkelt se över sina utgifter. Det kan vara betydligt lättare att hitta kostnader att dra ned på, åtminstone periodvis, än att helt enkelt sälja mer.

Det är också bra att fakturera så snabbt som möjligt. Du kan till exempel ändra betalningsvillkoren från 30 dagar till 14, eller till och med 10 när du skriver nya avtal. Var också snabb med att skicka en påminnelse så snabbt en faktura förfallit för att snabba upp inflödet av pengar. I vissa fall kan du också be kunden betala i förskott.

Begär att få minskad preliminärskatt

Om du får mindre intäkter än vad du tidigare beräknat kan du lämna in en preliminär inkomstdeklaration med uppdaterade uppgifter. På så vis slipper du en oproportionerligt stor preliminärskatt. Det är dock viktigt att ha i åtanke att du måste betala restskatt senare om du betalar för lite skatt.

För en kortsiktig lösning kan man också välja att sälja av tillgångar för att få in likvida medel, men det är i allra högsta grad just en tillfällig lösning.

Det finns också företag som du kan vända dig till för att få hjälp med fakturahantering, fakturabelåning eller fakturaförsäljning. De tar en avgift för sina tjänster, men du får trygghet och ditt företag får en förbättrad likviditet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *